logo
Go anywhere, do everything
blue Thunder
over Ford Ranger
over blue Thunder
over rijden met...
over Ierland
offroad
strictly 4WD
opfriscursus Oss
een update
over ons

 

Offroad cursus 4WD

 

  

Met dank aan onze sponsor

 

Parcoursverkenning

 

Eerst denken, dan doen.........

 

Een beetje fourwheeldrive moet toch ooit eens offroad zijn geweest. Met dat idee in het achterhoofd stuurde onze sponsor ons wederom een paar dagen op pad. Ons is Fred en Leo, wederom, omdat we eerder al met de blue Thunder naar Ierland mochten gaan. De cursus bestond uit 2 delen, een beginnerscursus en een vervolgcursus. Voor beide onderdelen moesten we naar het Brabantse Oss, alwaar op een motorcrossterrein de cursussen gegeven werden.

De basiscursus begon met flink wat theorie, waarna we met zo'n tien auto's het Brabantse zand indoken. Opvallend was wel dat ons autootje zowat een boodschappenwagentje leek vergeleken met de Toyota Landcruisers en dergelijke. Maar goed, wij hoefden dan ook niet op wereldreis. Met z'n tweeën een cursus volgen betekent wel dat je regelmatig van positie moet wisselen in de auto, maar dat was geen enkel bezwaar. De sfeer op zo'n dag is sowieso fantastisch, je bent echt een dagje uit. Een leerzaam dagje ook nog eens bovendien. De techniek achter of liever gezegd onder de auto stelt je tot veel in staat. Heuvels rijd je net zo makkelijk op en af, beetje modderpaden of flinke sporen zijn ook al geen probleem. Totdat..........we bovenop een heuvel staand de diepte in keken en daar een flinke plas drab zagen staan of liggen. De Toyota van de instructeur sleepte zich er nog wel doorheen, maar van de cursisten kwam menigeen vast te zitten.

 

 

En dat was nu juist de bedoeling! Reddingsacties zijn standaardonderdeel van de cursus. Hoe verlos je iemand uit z'n benarde positie in de drab? Gewoon eruit slepen, nou ja gewoon......er kwam een kinetisch touw aan te pas. Een touw dat door het opbouwen van rek een enorme trek weet te creëren. Ene kant om de trekhaak, andere kant aan het sleepoog en hupsakee je deed weer mee. Dat zo'n dag omvliegt spreekt voor zich. Tussendoor nog lunch en koffie gehad en aan het eind de afscheidsborrel met de felbegeerde Oorkonde Terreinrijden. Met dat briefje mag je namelijk deelnemen aan offroad reisjes van 4WD travel. Ook weer iets om naar uit te kijken. Na de begincursus werd opgemerkt dat er wellicht wat sprake kon zijn van onbalans in het stuur, doordat zich wat grond opgehoopt zou kunnen hebben in de wielen. Nou dat klopte, liefst tweemaal moesten we de wielen ontdoen van zand-, bagger- en modderresten om weer 'normaal' te kunnen sturen.

 

De vervolgcursus leek eerst gewoon meer van hetzelfde te worden, maar gaandeweg de dag bleek die conclusie gelukkig te voorbarig. Bleek er achter de heuvel op het terrein ook nog bospad te zijn. Nou dat was fijn! 's Middags dus kennisgemaakt met lieren, boomlinten en meer van dat soort hulpmiddelen. Omdat we op de vervolgcursus maar met z'n drieën waren, was het die dag veel praktijk en daar leer je natuurlijk het meest van. Na afloop hebben nog wat email-adressen uitgewisseld zodat de foto's en filmpjes die die dag gemaakt zijn, uitgewisseld konden worden. Al met al zijn het twee onvergetelijke dagen geweest, waarin de mogelijkheden én beperkingen van auto en mens haarfijn uit de doeken zijn gedaan. Smaakt absoluut naar meer......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de bladwijzer, uw feestwijzer